Incubatorul de comunitati

 

O noua directie pentru incubatorul de comunitati: comunitatile ecologice din Europa dezvolta noi instrumente pentru o viata sustenabila

Suntem martorii unii proces epidemic global de individualism, Comunitatile de dezintegreaza peste tot. Cand oamenii se aduna impreuna, incercand sa le reconstruiasca, de obicei nu reusesc. Mai mult de 90% din intentiile de construire de comunitati se confrunta cu esecul.

Pentru a se adresa acestei probleme, lucratori cu experienta din comunitati ecologice din intreaga Europa au creat un program de incubator de comunitati, CLIPS, finantat de Erasmus+ din 2015 – 2017.
CLIPS inseamna “Community Learning Incubator Programme for Sustainability”.

Pentru a continua dezvoltarea acestui program, 24 de reprezentanti ai organizatiilor si comunitattilor din 10 tari europene s-au intalnit din 21 – 25 ianuarie la Asociatia Sunny Hill din Slovenia pentru a lansa proiectul CLIPS2, finantat de Erasmus+.

Intalnirea din Slovenia a reasigurat participantii de faptul ca incubarea de comunitati nu este doar necesara ci si urgenta.
O Comunitate de practica a fost creata, pentru ca facem ceea ce spunem.
Nu putem decat sa speram ca programul de incubare de comunitati va contribui la vindecarea epidemiei globale de individualism si va ajuta comunitatile sa prospere – cele vechi precum si cele noi.

Speram si ca alte proiecte de grupuri vor gasi incubatorul de comunitati valoros si aplicabil intr-un mod extins.!


A fost clar printre participanti ca sa traiesti intr-o comunitate nu este un lux, sau nu ar trebui sa fie. Sa faci parte dintr-o retea de relationari cu semnificatie este o nevoie umana. “Comunitatea” este o fiinta umana la plural, si vice-versa, fiinta umana este un singular al unei comunitati. Responsabilitatea noastra globala este nu numai de a prezerva speciile in pericol si ecosisteme, dar de asemenea sa prezervam bogatia comunitatilor noastre.

Facilitarea de construire de comunitati si lucrul de calitate cu grupurile este dorit de sute, daca nu de mii de proiecte din toata Europa. Programul de incubare de comunitati consolideaza de aceea metodologii inovative si procese de suport pentru diverse grupuri.

Pana acum, incubarea de comunitati a devenit inradacinata in multe tari din Europa de cand CLIPS 1 s-a incheiat. CLIPS 2 rafineaza si ajusteaza programul de incubare si il da mai departe, sa serveasca si mai bine nevoilor reale ale proiectelor de comunitati.

Comunitatile puternice sunt baza rezilientei in intampinarea crizelor sociale si schimbarilor climatice.

Contact person:

Adina Moise
+40 742 034 342
contact@intranzitie.org


Despre proiect CLIPS si stadiul CLIPS2, metode, instrumente de lucru si mai multe, va invitam aici: clips.gen-europe.org